Taiteellinen johtaja

Pekka Soranummi. Kuva: Mika Kirsi.

Kotkan Kantaattikuoron taiteelliseksi johtajaksi valittiin 25.5.2014 diplomipianisti Pekka Soranummi. Valinnan teki Kotkan Kantaattikuoro ry:n hallitus.

Diplomipianisti, kanttori Pekka Soranummi (s.1974) on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolta Helsingistä 1998 ja solistiselta pianomusiikin osastolta vuonna 2004. Soranummella on ylimmän asteen kanttorin tutkinto ja hän on toiminut konserttitoiminnasta vastaavan kanttorin virassa Haminan seurakunnassa vuodesta 2009 lähtien.

Pekka Soranummi on johtanut monia kuoroja. Hän toimi 1995–2001 Temppeliaukion kirkon kuoron Alla Breven varajohtajana, vuosina 1997–2002 sekakuoro Kallion Laulun taiteellisena johtajana sekä vuosina 2002–2012 perustamansa kamarikuoro Valon Kaiun taiteellisena johtajana.

Pekka Soranummi esiintyy aktiivisesti myös pianistina, urkurina ja laulusolistina. Hän on konsertoinut laajasti ympäri Suomea sekä Isossa-Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Saksassa, Unkarissa, USA:ssa, Venäjällä ja Virossa. Hänen pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitaan ovat mm. tenori Pentti Hietanen, sellisti Jussi Makkonen sekä oopperalaulaja Laura Pyrrö.

Soranummi opiskeli pianonsoittoa yliopettaja Hilkka Servo-Juntun sekä Carlos Juriksen johdolla ja täydensi opintojaan mm. Grigori Sokolovin, Henrietta Mirvisin sekä Jussi Siiralan mestarikursseilla. Pekka Soranummi suoritti pianonsoiton diplomitutkinnon vuonna 1999 korkeimmin kiitettävin arvosanoin.

Soranummi on opiskellut laulua Kimmo Lappalaisen, Anssi Hirvosen ja Pirkko Törnqvist-Paakkasen sekä urkujensoittoa professori Kari Jussilan johdolla. Kuoronjohdossa hänen opettajinaan ovat toimineet Juha Kuivanen ja Timo Nuoranne sekä orkesterinjohdossa Alf Nybo. Hän on suorittanut sekä laulussa että urkujensoitossa B-tutkinnon.

Varajohtaja ja säestäjä

Kotkan kantaattikuoron varajohtajana ja säestäjänä toimii pianisti Esa Ylönen. Hän valmistui vuonna 1995 pianistiksi Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta. Nykyisin Ylönen toimii säestäjänä Kotkan Seudun musiikkiopistossa ja on Kotkan musiikkielämän kantava voima.

Aiemmat johtajat

Kotkan kantaattikuoroa johti 1978–2014 kapellimestari, dir. mus. Jouko Koivukoski. Hän johti Bachin Johannes-passion vielä pääsiäisenä 2014 Kouvolassa ja Kotkassa. Kuoron hallitus antoi Koivukoskelle 5.5.2014 arvonimen Kotkan kantaattikuoron kunniakapellimestari. Jouko Koivukosken johdolla Kotkan kantaattikuoro kasvoi ammattiorkesterien ja -solistien kanssa esiintyväksi suurkuoroksi.

Jouko Koivukoski vietti 40-vuotistaiteilijajuhlaansa 2.6.2010. Hän tuli Kotkan kaupunginorkesterin kapellimestariksi 1977 ja toimi tehtävässä vuoteen 1997 asti, jolloin aloitti Kotkan musiikinjohtajana. Hän on vieraillut kapellimestarina Suomessa ja ulkomailla sekä johtanut useita ooppera-, operetti- ja musikaaliesityksiä Kotkassa.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi Jouko Koivukoskelle Director Musices -arvonimen 2.12.2011.

Kuoron aiemmat johtajat

Diplomiurkuri Niilo Heimola 1963–1965